affiliate marknadsföring

Hur stort är affiliate marketing i Sverige?

Affiliate marketing är en form av marknadsföring som länge varit stor internationellt. På senare år har trenden nått den svenska marknaden, och slagit igenom med besked. Nu finns goda förutsättningar att bedriva affiliate marketing även i Sverige.

I och med den digitala marknadsföringens starka framfart har många nya företag blommat upp. Affiliate marketing har kommit att bli en betydande gren på marknadsföringsträdet, vilket resulterat i att flertalet företagare valt att göra satsningar inom denna nisch.

Vad är affiliatemarknadsföring?

Affiliate marketing, i Sverige ofta kallat affiliatemarknadsföring, handlar om att marknadsföra ett annat företags tjänster eller produkter. Detta görs vanligtvis via en hemsida, som är sammankopplad till ett antal företag.

Denna marknadsföringsstrategi är något av en win-win-situation. Företaget får sina produkter marknadsförda samtidigt som ”affiliates” – även kallade publicister – får en viss del av köpintäkterna i provision, förutsatt att köparen gjort resan genom deras hemsida.

Affiliate marketing i Sverige – ett växande fenomen

Konceptet affiliatemarknadsföring har funnits under lång tid, men det var först under mitten av 90-talet marknadsföringsmetoden tog den form vi talar om i dag. Detta har sin naturliga förklaring i det att internet började bli vida använt under denna tid.

Sedan dess har fenomenet exploderat i länder som USA, Japan och Tyskland. I dag har affiliatemarknadsföringen vuxit ut till att bli en miljardindustri. Internationellt sett värderas den år 2022 till cirka 12 miljarder dollar.

Det är därav inte särskilt anmärkningsvärt att denna typ av samarbetsavtal spridit sig runtom i världen. Ett av de många länder som anammat marknadsföringsmetoden är Sverige, och i dag finns många aktörer på vår inhemska marknad, såväl publicister som annonsörer.

Svenska aktörer inom flertalet branscher

Affiliatemarknadsföring finns inom en lång rad branscher – allt från skönhetsprodukter och mode till låneförmedling och resor. Ett av de mest kända exemplen på affiliate marketing i Sverige är sajten Flygresor.se, som är en jämförelsesajt sammankopplad med flertalet flygbolag. Men i dag finns tusentals svenska webbplatser av denna sort, både stora som små.

Utöver det stora antalet publicister i Sverige finns även en lång rad affiliatenätverk. Dessa nätverk är en sorts tredjepart mellan webbplatsägare och annonsörer, som bland annat spårar transaktioner samt bistår med betallösningar och support. Att antalet nätverk ökar är positivt för att marknadsföringen ska växa i Sverige – och det gör den.

Fortsatt tillväxt att vänta

Affiliate marketing i Sverige är stort, men marknadsföringskonsulten Interactive Advertising Bureau (IAB) menar att vi ännu inte nått toppen. Enligt IAB:s rapport från 2021 planerar 90% av annonsörerna att bibehålla eller utöka sina budgetar för den här typen av marknadsföring. Detta vittnar om att marknaden fortsatt är på stark framfart, och öppnar upp möjligheten för fler marknadsförare att etablera sig.

Goda möjligheter att expandera utomlands

En fördel med denna prestationsbaserade marknadsföring är att man inte behöver begränsa sig till en specifik marknad. Att man är baserad i Sverige innebär inte att svenska företag är de enda som kan vara annonsörer. Flertalet svenska hemsidor väljer att skriva avtal med utländska bolag, där marknaden är större sett till industrin i stort eller en viss produktkategori.

Stort intresse för att köpa affiliate-hemsida

I takt med att marknadsföringsstrategin växer som fenomen ökar möjligheterna att tjäna pengar genom att sälja sin hemsida för affiliate. Att bygga upp en webbplats kan vara ett tidskrävande jobb. Den som vill ge sig in på marknaden kan i stället ta över en hemsida som redan rankar högt i sökmotorer och besitter fördelaktiga avtal, och på så sätt kliva direkt in i lönsamheten.

Vill du köpa eller sälja en affiliate-hemsida – Lästips om hur du tjänar pengar på affiliate på riktigt.

I Am Growth hjälper dig. Vi har kontaktnätet, kunskapen och erfarenheten för att kalla oss experter inom företagstransaktioner. Kontakta oss i dag för ett första möte!