Så tjänar du pengar på affiliate marknadsföring – på riktigt

Affiliate marknadsföring kan innebära en god passiv inkomst. Men de riktigt stora intäkterna, de kommer först när du säljer din webbplats. 

Att marknadsföra andra företags tjänster och produkter har blivit en het trend inom den digitala marknadsföringen. Allt fler företag ser affiliate marknadsföring som ett effektivt sätt att nå ut till nya kunder, vilket leder till att de satsar allt större pengar inom området. Därav väljer många företagare att ta klivet in på denna marknad genom att starta sin egen affilite-hemsida.  

Hur mycket kan man tjäna på affiliate marknadsföring? 

Hur mycket man tjänar på affiliate marknadsföring kan såklart skilja sig mycket från fall till fall. Här finns en lång rad faktorer som spelar in, bland annat hur stor trafik webbplatsen genererar och hur många av besökarna som klickar sig vidare till din samarbetspartner. En annan avgörande faktor är vilka produkter och företag du samarbetar med, och hur avtalen med dessa ser ut. 

Visst finns möjlighet till stora intäkter genom att ge sig in på denna marknad, och bland fördelarna anges ofta att man kan tjäna pengar i sömnen. Men en nackdel med denna marknadsföringsform är att provisionen per köp eller klick är relativt låg inom många nischer. 

Inte sällan är det först när du ska sälja din affiliate-sida som du tjänar de stora pengarna. Marknaden för affiliate marketing i Sverige är på uppgång, och det finns i dag goda möjligheter att få bra betalt för en så kallad ”build and flip”.  

Vad är min hemsida värd? 

För att sälja din sajt för affiliate marknadsföring med ett gynnsamt resultat krävs att du bygger en stark sådan, en som fångar potentiella köpares intresse. Vad som klassas som en stark sajt, och vad som avgör dess värde, beror även det på en lång rad faktorer – och på vem köparen är.  

En köpare kommer bland annat vara intresserad av att se över dina befintliga provisionsavtal, lönsamheten och utvecklingspotentialen. Den kanske mest avgörande punkten när du ska sälja hemsida för affiliate är den inkommande trafiken och hur den genereras. En sajt som satsat på organisk trafik genom SEO (sökmotoroptimering) kommer alltid vara mer attraktiv än den som är i kraftigt behov av annonser. 

Generellt sett kan man dock säga att affiliate-hemsidor på den svenska marknaden värderas till 25–35 gånger månadsresultatet. Genom att sälja din sajt kan du därmed tjäna cirka 3 årsintäkter på en och samma gång. Du har på så sätt möjlighet att spara tre år i tid – tid som du i stället kan lägga på nästkommande projekt och snabbare bli lönsam inom nästa nisch. 

Konkurrensklausul – bara inom samma nisch 

När man ska sälja företag är det vanligt att köparen vill inkludera en konkurrensklausul i avtalet. Detta för att säkerställa att ditt nästa projekt inte blir ett konkurrerande sådant. Ofta gäller klausulen under de första 1–2 åren efter försäljning, men i regel bara mot samma nisch.  

Även om ditt och köparens avtal innehåller en konkurrensklausul finns alltså möjligheten att börja bygga en ny sajt nästan omgående efter att försäljningen gått igenom – och göra om processen på nytt. Så länge du väljer att utforska en ny vertikal, det vill säga. 

Sälj din hemsida med I Am Growth 

Äger du en affiliate-sajt och vill undersöka möjligheterna till att sälja? Hos oss på I Am Growth får du den hjälp du behöver – allt från ett brett kontaktnät av köpare till stor kunskap inom företagsförsäljning. Kontakta oss i dag för ett första möte.