Rätt köpare

Vem är rätt köpare av ditt företag?

Planerar du att lägga ut ditt bolag till salu? I en säljprocess finns mycket som måste klaffa för att affären ska korsa mållinjen med ett tillfredsställande resultat. En av de viktigaste faktorerna är att hitta rätt köpare. Lyckas du med detta kan du ofta se fram emot en smidig överlåtelse och ett pris som är till belåtenhet.

Vanliga syften till att sälja företaget är att man vill fasa ut sig själv ur verksamheten och kanske testa på någonting nytt. Därtill finns ofta prislappen på näthinnan, då man som säljare såklart vill ta del av värdet på det man arbetat hårt med att bygga upp.

Huruvida du effektivt ska kunna ta steget bort från verksamheten och du ska få det pris du drömmer om bestäms till stor del av en faktor: vem köparen är. Därav är arbetet med att hitta potentiella köpare ofta en direkt avgörande del av försäljningens utfall.

Se över alternativen innan du lägger ut ditt bolag till salu

Om du inte redan har identifierat bolagets köpare är det hög tid att börja undersöka alternativen. Men var hittar man egentligen rätt köpare av företaget? Det hela kan ske på många sätt, och det kan vara svårt att veta vem som egentligen är bäst lämpad att driva ditt bolag vidare.

Till att börja med kan det vara en fördel att upprätta en lång lista bestående av potentiella köpare, för att därefter undersöka, jämföra och sålla. Nedan går vi igenom tre sätt att hitta din efterträdare.

Börja med den egna branschen

En köpare av ditt företag kan egentligen hittas var som helst. Personen eller företaget i fråga kan vara allt från en främling till en välkänd konkurrent. Det kan därför vara bra att börja leta där du står: i din egen bransch.

Du och ledningen besitter säkerligen en god blick över er marknad. Kanske kan ditt bolag vara av intresse för en konkurrent eller annat liknande företag i branschen?

Att köparen kommer från samma eller liknande bransch innebär att denne har bra koll på vad som krävs för att driva verksamheten vidare, vilket gör att du kan fasa ut dig själv snabbt och smidigt. Dessutom blir den nya ägarens kunskap en trygghet för den kvarvarande personalen.

Nyttja dina nätverk

Genom åren som företagare har du sannolikt byggt upp ett stort kontaktnät och kanske ingår du i olika affärsnätverk. När du är på jakt efter den rätta köparen kan dessa vara till god hjälp.

Känn av pulsen genom att berätta för de kontakter du byggt upp att ditt bolag är till salu. Kanske visar någon i nätverket intresse, eller kanske kan någon bistå med tips om en eventuell intressent till att köpa företaget.

Ta hjälp av en företagsmäklare

En företagsmäklare besitter ett stort nätverk av tänkbara köpare. Därav kan denne presentera dig intressenter som du kanske inte hittat på egen hand. Mäklaren kan dessutom hjälpa dig att värdera alternativen. Tack vare sin erfarenhet av företagsöverlåtelser vet mäklaren vilka kvalitéer den rätta köparen ska besitta.

Kom ihåg att olika företagsmäklare har olika erfarenheter. En kanske är specialiserad inom en viss bransch, medan en annan kanske fokuserar på en särskild storlek av företag. Ta hjälp av en mäklare som matchar ditt syfte!

Jämför dina alternativ och hitta rätt köpare

När du lyckats få ihop en lista över potentiella köpare är den troligtvis ganska spretig. Grundarbetet är avklarat, vilket gör det enklare att nu polera listan. Se över för- och nackdelar med varje alternativ till dess att endast de bästa intressenterna kvarstår. Processen kan vara tidskrävande, men om du hittar rätt köpare kommer arbetet definitivt vara mödan värd.