Person som ska köpa lagerbolag online

Köpa lagerbolag eller starta nytt? Allt du behöver veta

Ett lagerbolag kan vara din räddning när tiderna är bråda. Genom att köpa ett lagerbolag, det vill säga ett redan registrerat bolag, kan du spara betydande tid. Men hur går processen till, och när kan det vara bättre att starta ett helt nytt företag? Här går vi igenom allt du behöver veta.

Vill du starta ett företag, men känner att du varken har tid eller ork med all administration det innebär? Då kan lagerbolag vara ett hett alternativ för dig. Du slipper långa handläggningstider, krånglig administration och kan komma i gång med din verksamhet snabbt.

Funderar du på att köpa företag? Kontakta oss på I Am Growth. Vi hjälper dig att hitta rätt och ser till att processen sköts korrekt, så att resultatet blir det bästa möjliga.

Vad är ett lagerbolag?

Ett lagerbolag är ett redan registrerat bolag som inte bedriver, eller har bedrivit, någon verksamhet. Dessa bolag registreras i ett enda syfte: att säljas. Bolaget har redan ett organisationsnummer, vilket gör det smidigt att ansöka om F-skatt, moms och annat du behöver för att driva din verksamhet.

Det är upp till köparen att bestämma hur bolaget ska se ut, gällande styrelse, verksamhet och liknande. Detta gör dessa ”vilande” bolag till ett smidigt och flexibelt alternativ som används i många olika branscher.

Är det värt att köpa ett lagerbolag?

Vilket är bäst, att köpa lagerbolag eller starta nytt? På denna fråga finns inget objektivt svar. Det hela beror till stor del på vilken situation du befinner dig i. Har det dykt upp en unik affärsmöjlighet som du måste agera snabbt på? Eller är du helt enkelt inte en hejare på den administration som krävs för att starta ett nytt aktiebolag? I dessa fall kan lagerbolaget vara ett hett alternativ.

Om du behöver agera på en affärsmöjlighet snabbt finns kanske inte tid att starta ett helt nytt bolag från grunden. Med de handläggningstider och den administration det innebär att starta företag kan möjligheten ha försvunnit när allt är klart.

I ett registrerat bolag, däremot, är alla rutiner och mallar redan upprättade, vilket gör att du kan komma i gång med verksamheten nästan omgående. För dig som har bråttom kan detta alltså vara ett bra alternativ. Det finns nämligen inget smidigare eller snabbare sätt att få tillgång till ett bolag utan historik.

Här är några av de största fördelarna med att köpa ett redan registrerat bolag:

 • Du sparar tid och kommer i gång snabbt.
 • Du får tillgång till en person att rådfråga i processen.
 • Du får en checklista över saker du behöver göra framöver.
 • Du kan lägga hela ditt fokus på verksamheten direkt.

Finns det några nackdelar?

Att köpa lagerbolag kan verka som ett perfekt alternativ, men det kommer till ett pris – ett pris som ofta är högre än att starta ett helt nytt företag. I regel kostar det några tusenlappar mer att köpa ett redan registrerat bolag än att registrera ett på egen hand via Bolagsverket. I slutändan är det hela i mångt och mycket alltså en fråga om vad du prioriterar högst, tid eller pengar.

Kom också ihåg att du, oavsett om du ska starta ett nytt eller köpa ett redan registrerat aktiebolag, behöver ha ett visst aktiekapital. För ett privat aktiebolag krävs 25 000 kronor och för ett publikt aktiebolag krävs 50 000 kronor.

Hur går processen till?

Själva processen av att köpa ett lagerbolag kan även den vara väldigt smidig. Nedan går vi igenom det hela steg för steg.

 • Gör en beställning – Kontakta en aktör som upprättar bolaget och lägg din beställning. Därefter levereras handlingar och instruktioner för att få tillgång till bolaget.
 • Öppna bankkonto – Välj en bank för att öppna ett bankkonto till vilket du sätter in ditt aktiekapital. Visa sedan upp bankintyg/likvidintyg för den som ska sälja företaget.
 • Ändringsärendet skickas in – Nu skickas ärendet gällande ändring av namn, styrelse, bolagsordning och liknande in till Bolagsverket.
 • Generalfullmakten utfärdas – Du tilldelas nu generalfullmakten, vilket gör att du själv kan företräda och förvalta bolaget.
 • Ändringsärendet registreras – När ändringsärendet registreras hos Bolagsverket skickas, i regel, en bolagspärm innehållande alla handlingar ut till dig.

Hur lång tid tar processen?

Hur lång tid processen tar beror till stor del på vilken aktör du vänder dig till. I vissa fall kan du få bolagshandlingarna inom enstaka timmar, i andra fall får du dem först efter några dagar. Kom ihåg att det därefter kan dröja ytterligare några dagar innan du kan företräda bolaget.

Vad ska man tänka på?

Innan du ingår ovanstående process finns några viktiga punkter att tänka på. Dessa går vi igenom nedan.

 • Välj en seriös aktör – Se till att du väljer en seriös aktör för att upprätta ditt bolag. Du bör bland att säkerställa att det finns kontaktuppgifter till aktören, kolla kundomdömen och liknande.
 • Kontrollera bolaget – Säkerställ att bolaget inte bedrivit verksamhet tidigare och att det är startat med aktiekapital. För detta är det enklast att kontakta aktören i fråga. Du kan också granska köpeavtalet, men det får du inte tillgång till förrän du lagt din beställning.
 • Tänk igenom hur bolaget ska se ut – Innan köpet kan ske behöver du vanligtvis ange uppgifter om bolagets styrelse, verksamhet och namn. Det är därför en fördel att ha detta klart för dig innan du påbörjar processen.

Kan man köpa ett lagerbolag med bankkonto?

Nej, du kan inte köpa ett lagerbolag med bankkonto. I köpet ingår varken bankkonto eller företagskonto. Anledningen är att bolaget är ett vilande sådant som aldrig bedrivit någon verksamhet. Vid köp av ett redan registrerat företag slipper du all administration hos Bolagsverket, men bankkonto och företagskonto måste du öppna på egen hand.

Köp företag med oss på I Am Growth

Vill du köpa ett företag? I Am Growth är en företagsmäklare med lång erfarenhet av att köpa och sälja bolag. Vi hjälper dig i allt från att hitta rätt bolag för dig till att värdera bolaget och utforma köpekontraktet. Genom att kontakta oss kan du säkerställa att processen sköts professionellt och korrekt, samt att köpet blir så lyckat som möjligt.

Letar du efter ett företag att köpa? Kolla in våra företag till salu just nu.