Företagsvärderingen innan ni går ut på marknaden

Vet du vad ditt företag är värt? Innan ni lägger ut ert företag till salu är det viktigt att kunna svara ”ja” på den frågan. Företagsvärderingen är en grundläggande pusselbit i säljprocessen, då den ger er de bästa förutsättningarna för en lyckad affär.

Tidskrävande och komplicerat. Dessa två ord kan lätt dyka upp i huvudet när man står på kanten till att ge sig in i en säljprocess. Framförallt kan det vara svårt att veta var man ska börja någonstans, är företaget ens säljbart? Men det hela är faktiskt enkelt – Starten på en säljprocess bör alltid bestå av att genomföra en företagsvärdering.

Marknaden för att sälja företag är just nu på en bra plats, men det betyder inte att ni enbart kommer ta emot marknadsmässiga bud när ni lägger ut ert företag till salu. Om ni däremot kickar igång säljprocessen med en företagsvärdering, får ni reda på bolagets aktuella värde, vilket ger er en grund att stå på när processen fortlöper och buden börjar trilla in.

Varför göra en värdering innan ni lägger ut ert företag till salu?

Fördelarna med att värdera företaget är många. Att få insikt i bolagets värde gör det exempelvis enklare att veta hur ni ska gå till väga för att höja det. Innan ni lägger ut ert företag till salu är det därtill en stor fördel att ni kan formulera ett konkret mål med den kommande affären.

Det kan vara svårt att veta vad som är ett bra bud och inte, och hur ni ska ta ställning till de bud som kommer in. Med hjälp av en värdering får ni dock ett stabilt underlag för att fatta rätt beslut.

Utifrån resultatet av värderingen kan ni skapa er en tydlig uppfattning av vad som är en rimlig prisbild. Något som dels gör det enklare att sätta en lägsta prisgräns för försäljningen, dels ger en större förståelse för vem som kan vara den rätta köparen av verksamheten.

Hur går värderingen till?

En värdering av ett företag till salu kan se ut på många sätt, och det finns många parametrar som bör tas i beaktning. Nedan följer några av de viktigaste punkterna för att kunna fastställa bolagets värde.

  • Företagets intjäningsförmåga
  • Bolagets kapital
  • Kompetensen i verksamheten
  • Branschens status och företagets position på marknaden

Ta hjälp av en företagsmäklare

Det är viktigt att komma ihåg att en företagsvärdering endast anger bolagets värde mellan tummen och pekfingret. Värderingen ger er en indikation på vad prislappen kommer landa på men ingen exakt summa, då affärens villkor till stor del avgörs i den slutgiltiga förhandlingen.

Men för att det ska finnas en grund i förhandlingarna är det viktigt att resultatet av värderingen är så precist som möjligt. Därav är det en fördel att låta en oberoende och kunnig företagsmäklare göra jobbet.

För ytterligare affärstips – Läs om ifall du ska sälja företag själv eller anlita en företagsmäklare.

I Am Growth värderar ert företag

Står ni i begrepp att sälja företaget och behöver veta dess värde? Vi på I Am Growth hjälper er. Med vår erfarenhet inom företagsförsäljningar vet vi precis vad som är viktigt för såväl köpare som säljare, och kan på så sätt genomföra en korrekt värdering av ert företag.