Sälja skatt bolag

Företaget är min pensionsförsäkring – Läs här!

Som företagare väcks en hel del frågor när pensionsåldern närmar sig. Vad händer med företaget nu? Vem ska ta över verksamheten? Smidiga och framgångsrika företagsöverlåtelser börjar alltid med att sätta en genomtänkt strategi – och det i god tid innan det är dags att lägga arbetshatten på hyllan.

Alla företag har en början och ett slut. Vägen däremellan är fylld av hårt arbete och slit för att få verksamheten att växa sig så framgångsrik den bara kan. När man väl nått den högsta punkten kan det kännas tufft att kliva åt sidan.

Beslutet om att sälja företag som står på sin topp är ett stort sådant och som innebär en drastisk förändring i vardagen. Uppsidan med det hela är att det är i detta skede du kan få som bäst betalt för bolaget. Men detta förutsätter att säljprocessen sköts på rätt sätt.

Företagsöverlåtelser – en tidskrävande process

Det är viktigt att komma ihåg att företagsöverlåtelser allt som oftast är förenade med en lång och komplex process. Det är mycket som ska gås igenom och klaffa innan den slutgiltiga signaturen kan tecknas.

Bland annat krävs att du förbereder bolaget för försäljning genom att se över avtal och ta fram viktiga siffror och nyckeltal. Därtill är det avgörande att genomföra en korrekt och oberoende företagsvärdering – för att ta reda på vad bolaget är värt – och att matcha företaget mot rätt köpare – för att se till att prislappen motsvarar värdet eller mer.

En smidig överlåtelse

Att hitta rätt köpare bäddar för en så smidig företagsöverlåtelse som möjligt – en faktor som värderas högt av både köpare och säljare. Det är vanligt att man i förhandling med köpande part inkluderar ett så kallat övergångskontrakt i avtalet.

Kontraktet innebär att du som säljare stannar kvar i verksamheten en viss tid efter överlåtelsen, för att hjälpa den nya ägaren att få bollen i rullning. Tidsperioden kan variera kraftigt beroende på din och köparens situation. Det kan handla om allt från några månader till flera år.

Hittar man rätt köpare tenderar perioden att bli av det kortare slaget. Detta då köparen sannolikt har koll på din marknad och bransch, vilket gör underverk för överlämningen.

Vikten av att börja i tid

I samband med företagsöverlåtelser finns många steg som ska uppfyllas. En av de främsta nycklarna till framgångsrik och smidig försäljning är därför att börja med dem i tid. Särskilt viktigt är det om planer på pension är ditt motiv till att sälja företaget.

Genom att inleda säljprocessen i god tid hinner du gå igenom alla steg noggrant. Dessutom ger du dig själv utrymme att i lugn och ro slå dig ned och fundera på din målbild och dina villkor för den kommande affären. På så sätt skapar du goda förutsättningar inför försäljningen, då ett gediget förarbete tenderar att visa sig på prislappen.

Sälj bolaget med en företagsmäklare

Inför försäljningen rekommenderas du ta kontakt med en företagsmäklare. En mäklare med rätt expertis hjälper dig genom överlåtelsens samtliga steg, och ser till att allt utförs på korrekt sätt. Du ges goda möjligheter till en lyckad och smidig affär, samtidigt som du kan planera nästa kapitel i ditt liv utan att behöva oroa dig för pensionen.