Köpa konkursbolag

Köpa konkursbolag: Allt du behöver veta om att köpa konkursbo

Genom att köpa konkursbolag kan du förvärva ett bolag eller dess tillgångar till ett lågt pris. Här kan du läsa allt om hur det går till att köpa konkursbo. Vi delar också med oss av viktiga tips för att ditt köp ska bli så lyckat som möjligt.

Funderar du på att köpa ett företag? Då kan det vara en idé att köpa konkursbolag. Här tenderar priset att vara billigare än om man köper företag på traditionellt vis. Processen kan dock se lite annorlunda ut, och för en lyckad affär är det viktigt att känna till dessa skillnader. Här går vi igenom allt du behöver veta.

Vad är ett konkursbolag?

Om ett företag inte kan betala sina skulder kan det försättas i konkurs. I och med detta tas bolaget och dess tillgångar om hand av en konkursförvaltare. Om konkursförvaltaren inte ser en möjlighet för företaget att återuppstå, kan verksamheten säljas ut för att skulderna ska kunna betalas tillbaka.

Detta innebär att du, som privatperson eller företag, ges möjlighet att köpa konkursbo. Det vill säga att du kan bli ny ägare till företaget och driva det vidare i din egen regi. Beroende på hur konkursförvaltaren lägger upp försäljningen kan det också vara möjligt att endast köpa delar av bolagets tillgångar, för sedan att nyttja dem i din verksamhet.

Konkursbo till försäljning är ofta billigare

Varför ska man köpa konkursbolag i stället för att köpa företag på traditionellt vis? Den huvudsakliga anledningen är enkel: ett konkursbolag till salu är i regel billigare än ett aktivt företag. Ofta arbetar konkursförvaltaren under tidspress – det kan handla om att skulderna måste återbetalas eller att en lokal måste tömmas snabbt – vilket resulterar i att priserna på tillgångarna ofta kan vara låga.

Även om det kan vara billigt att köpa konkursbo kan du ibland behöva ta företagslån för det. Här hittar du mer information om att finansiera uppköp.

Köpa ett företag i rekonstruktion

Det är därtill möjligt att köpa ett bolag som befinner sig i en rekonstruktion, det vill säga då företaget förvaltas av en rekonstruktör med målet att kunna återhämta sig från den svåra ekonomiska situationen. Även dessa företag kan ha en billigare prislapp på sig, då ägarna är måna om att få in pengar och inte sitter i någon vidare förhandlingsposition.

Så hittar du konkursbolag till salu

När man ska hitta konkursbo till försäljning vänder man sig inte till en traditionell företagsmäklare. I stället säljs bolagen och dess tillgångar, i regel, via auktion. Det finns i huvudsak tre sätt för att köpa konkursbon.

  • Konkursauktion – Tillgångarna säljs ut via traditionell auktion där potentiella köpare har möjlighet att lämna bud. Detta kan antingen ske i fysisk form, via internet eller telefon.
  • Anbudsförsäljning – Försäljningsprocessen är sluten och man har möjlighet att lämna skriftliga bud som inte är synliga för andra budgivare.
  • Exekutiv auktion – En offentlig auktion där Kronofogden ”tvångssäljer” utmätta tillgångar ur eller hela företag som inte kan betala sina skulder.

Att tänka på när du ska köpa konkursbo

När du ska köpa konkursbo finns flera tips och saker att tänka på, för att du ska gå vinnande ur auktionen och för att ditt förvärv ska bli så lyckat som möjligt. Nedan har vi sammanställt tre viktiga punkter att gå igenom inför ett potentiellt köp.

  • Bestäm ditt behov – Se över om du vill köpa hela företaget eller endast delar av dess tillgångar. Ofta föredrar säljaren att man köper hela företaget, då det innebär en snabbare och smidigare försäljning.
  • Undersök intresset – Ta reda på om det är många som tycks vara intresserade av samma objekt som du. Vid stort intresse kan det krävas ett högre bud för att vinna auktionen. På samma sätt kan du buda under marknadspris om intresset är lågt.
  • Skräddarsy ditt bud – Kan du erbjuda en snabb affär med omgående betalning? Eller kan du erbjuda något annat villkor som säljaren kan tänkas uppskatta? Att skräddarsy ditt bud gör att du sticker ut ur mängden, vilket ökar chanserna för att det är ditt bud som blir det vinnande.

Köpa konkursbolag eller inte? Fördelar och nackdelar

Om du hittar ett konkursbo till försäljning som matchar dina behov, kan det vara en bra affär för dig. Detta främst med anledning av att priset ofta är lägre jämfört med aktiva företag. Att hitta det perfekta objektet att förvärva kan dock vara svårt på en konkursauktion, då utbudet inte alltid är det största.

Om du vet vad för typ av objekt du är i behov av och vill köpa, kan det därför vara värt att leta på den traditionella marknaden av företag till salu. Detta inte minst då utbudet tenderar att vara större. Prislappen är sannolikt något högre, men om du köper ett bolag som matchar dina behov är sannolikheten stor att du får tillbaka pengarna i form av intäkter i senare skede.

Vill du köpa ett företag? Kontakta oss på I Am Growth för ett inledande möte, där vi går igenom dina behov.

Läs också om hur du gör för att sälja företag genom oss.